top of page

Φιλοσοφία

Ο Ηρακλής Λάρισας τα τελευταία χρόνια κατάφερε να βρεθεί απο την 2η κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος να πρωταγωνιστεί με μεγάλα ονόματα των επαγγελματικών κατηγοριών. Κατακτώντας το πρωτάθλημα της Γ' εθνικής απέδειξε ότι ο σύλλογος βαδίζει σε επαγγελματικά μονοπάτια. Η άνοδος του στην SuperLeague 2, απέδειξε περίτρανα την συλλογική και μεθοδευμένη δουλειά που γίνεται στην ομάδα. Ταυτόχρονα, οι πανελλήνιες διοργανώσεις που έχει διεξάγει, αλλά και οι διακρίσεις των ποδοσφαιριστών του τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν την σκληρή δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του. 

Η φιλοσοφία που διέπει τις ακαδημίες του Ηρακλή στηρίζεται σε 4 βασικούς πυλώνες.

 

Διασκέδαση, Άθληση, Βελτίωση, Εξέλιξη.

Για να γίνει πιο κατανοητό θα γίνει μια σύντομη ανάλυση των 4 αυτών εννοιών.

Διασκέδαση

Ακαδημίες σημαίνει παιδιά, τίποτα άλλο δεν θα μπορούσε να περιγράψει την παιδική ηλικία με τις λέξεις ξεγνοιασιά, παιχνίδι, διασκέδαση. Τα παιδιά που έρχονται στις ακαδημίες μας αντιμετωπίζονται ως παιδιά πρωτίστως και στην συνέχεια σαν αθλητές. Γι' αυτόν τον λόγο, ο Ηρακλής Λάρισας δημιουργεί τμήματα όλων των ηλικιών (Κ-6, Κ-8, Κ-10, Κ-12, Κ-14, Κ-16), προκειμένου τα παιδιά να διασκεδάζουν μέσα απο το παιχνίδι και να διαπαιδαγωγούνται μέσω της κοινωνικοποίησης και της επαφής με άλλα παιδιά.

Υπάρχουν όμως, και οι μικροί μας φίλοι που δείχνουν ιδιαίτερο πάθος και ζήλο για την στρογγυλή θεά, βρίσκουν σε αυτό το άθλημα το κάτι παραπάνω, το οποίο μπορεί την επόμενη ημέρα, να σηματοδοτήσει την ζωή τους. Συναισθανόμενοι το βάρος και το χρέος να οδηγήσουμε αυτά τα παιδιά στα όνειρα τους, ο Ηρακλής έχει δημιουργήσει 3 αγωνιστικά τμήματα (Κ-12, Κ-14, Κ-16). Τα τμήματα αυτά θα προπονούνται με το πλάνο και τις τακτικές της ανδρικής ομάδας. Όπως όλα τα τμήματα θα παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται εβδομαδιαίως απο τους προπονητές τους, αλλά και απο την προπονητή της ανδρικής ομάδας. Μέσα από την καθημερινή επαφή και εκπαίδευση τους, θα τους είναι πολύ εύκολο να αφομοιώσουν τακτικές και να ακολουθήσουν την ανδρική ομάδα όταν καλεστούν ή όταν ζητηθούν για κάποιο δοκιμαστικό απο άλλη ομάδα.

34319839_448994382220829_6776828677867962368_n.jpg
DSC_0149.JPG

Άθληση

Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Για να μεγαλώσει σωστά και να αναπτυχθεί ένας οργανισμός, πρέπει πάνω απο όλα να είναι υγιής. Το σώμα επηρεάζει άμεσα το πνεύμα. Η άθληση, πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για όλους τους ανθρώπους. Όταν, απο μικρή ηλικία κάποιος μαθαίνει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα άθλησης και εκγύμνασης, μέρα με την μέρα αυτό γίνεται καθημερινότητα, ρουτίνα και στο τέλος τρόπος ζωής. Η άθληση, είναι ένας τρόπος καταπολέμησης πολλών παθήσεων των σύγχρονων κοινωνιών, όπως η παχυσαρκία. Η κίνηση του σώματος, έχει αποδειχθεί μέσα απο εκατοντάδες έρευνες ότι καταπολεμά το άγχος, το στρες, δημιουργεί συνθήκες που προλαμβάνουν πολλά προβλήματα υγείας τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.  

Βελτίωση

Δεν αρκεί μόνο η καθημερινή προπόνηση εντός του αγωνιστικού χώρου για να βελτιωθεί ένας ποδοσφαιριστής. Προκειμένου να μπορέσει να αντιληφθεί ένας νεαρός ποδοσφαιριστής την φιλοσοφία και την τακτική ενός παιχνιδιού, απαιτείται κάποιος να τον "διδάξει" κάποιες απο τις βασικές αρχές αυτής της φιλοσοφίας. Τα μικρά παιδιά ακούνε και προσαρμόζουν τις τακτικές τους και το παιχνίδι τους, μέσα απο την διδαχή και την παρατήρηση βελτιώνονται και εξελίσσονται γιατί είναι παιδιά. Όπως μεγαλώνουν μέρα με την μέρα, έτσι καταφέρνουν να υιοθετούν και να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες. Δεν έχουν δημιουργήσει ακόμα τις "συνήθειες" που θα τους κρατήσουν προσκολλημένους σε αυτό που έχουν μάθει ή κάνουν. Μπορούν εύκολα να ξεχάσουν και να μάθουν κάτι καινούριο. Γι' αυτόν τον λόγο στον Ηρακλή, εφαρμόζουμε μια μέθοδο εκμάθησης η οποία θα βασίζεται στις τακτικές και τον τρόπο παιχνιδιού της ανδρικής ομάδας. Τα αγωνιστικά τμήματα, θα προπονούνται καθημερινά με αυτό το στυλ προπόνησης, όπως επίσης θα έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό σε συνεργασία με τους προπονητές τους για να αναπτύσσουν και να βελτιώνουν της δεξιότητες τους.

Παράλληλα με αυτό, ο Ηρακλής έχει υιοθετήσει απο πέρυσι το πρόγραμμα FootyCoaching, για ακαδημίες ποδοσφαίρου. Πρόκειται για μία εφαρμογή αξιολόγησης. Σε αυτήν την πλατφόρμα είναι συνδεδεμένοι οι προπονητές με τους ποδοσφαιριστές και τις ομάδες τους. Ο κάθε γονέας έχει δυνατότητα πρόσβασης στα χαρακτηριστικά του παιδιού του μέσα απο το κινητό του. Οι προπονητές της ακαδημίας αξιολογούν τους ποδοσφαιριστές εβδομαδιαίως σε πάνω απο 16 χαρακτηριστικά ικανοτήτων. Μετά την αρχική αξιολόγηση τους, κάθε εβδομάδα υπάρχει ενημέρωση για την πορεία του κάθε ποδοσφαιριστή. Ταυτόχρονα, μέσω της πλατφόρμας ενημερώνονται όλοι οι ποδοσφαιριστές για τις επερχόμενες προπονήσεις (είδος, αντικείμενο προπόνησης, τεχνικές), αλλά και τους επερχόμενους αγώνες και διοργανώσεις που θα συμμετέχουν. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα, έχει εισαχθεί σε πάρα πολλές μεγάλες ομάδες και δίνει την δυνατότητα προβολής ποδοσφαιριστών σε μεγάλα κλάμπ, προκειμένου να παρακολουθούν την εξέλιξη της ακαδημίας αλλά και κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά.

Τέλος, η βελτίωση δεν έρχεται μόνο με την προπόνηση, αλλά και με την αγωνιστική δοκιμασία. Αγωνιζόμενος με άλλες ακαδημίες, βλέπεις τις ικανότητες σου και κατά πόσο αυτές είναι καλύτερες απο του αντιπάλου. Ο Ηρακλής, συμμετέχει κάθε χρόνο, τόσο στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ.Λ. όσο και σε ποδοσφαιρικά τουρνουά σε όλη την Ελλάδα.

DSC_0502_edited.jpg

Εξέλιξη

Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή που θέλει να τολμήσει το κάτι παραπάνω, είναι η σωστή εξέλιξη του μετά το τέλος της συμμετοχής του στις ακαδημίες το οποίο συμβαίνει με την συμπλήρωση των 16 ετών. Από εκεί και πέρα, ένας αθλητής για να αγωνιστεί σε υψηλότερο επίπεδο θα πρέπει είτε να συμμετάσχει σε μια ομάδα που διαθέτει Κ19, είτε να συμμετάσχει σε ομάδα τοπικού εφόσον δεν καταφέρει να πάρει μεταγραφή σε μια επαγγελματική ομάδα.

Παρολαυτά, ο Ηρακλής Λάρισας έχει αναπτύξει μια πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση στο συγκεκριμένο κομμάτι των νεαρών του ποδοσφαιριστών. Αρχικά οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές ξεκινώντας απο την Κ-16 ακολουθούν κανονικά την ανδρική ομάδα και παίρνουν χρόνο συμμετοχής κάθε χρόνο με την πρώτη ευκαιρία. Είτε σε αγώνες Κυπέλλου, είτε όταν έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι του πρωταθλήματος. Αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει ασχέτως κατηγορίας και αντιπάλου. Ειδικότερα, φέτος ποδοσφαιριστές όπως ο Χρήστος Παπαδόπουλος (2004), Εμιλιάνο Ντάτσι (2005) ο Κωνσταντίνος Μπαλαμώτης (2005), ο Μιχάλης Γαργάλας (2005), Κώστας Κουτζαηλίας (2007) αγωνίστηκαν στους αγώνες μπαράζ ανόδου στην SuperLeague 2. 

Ταυτόχρονα με αυτό, ο Ηρακλής Λάρισας έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασίας με όλες τις μεγάλες ομάδες της SuperLeague 1 αλλά και με ομάδες των Βαλκανίων. Φέτος, το δίκτυο αυτό επεκτάθηκε στην Ιταλία. Μέσα απο την άκρως επιτυχημένη διοργάνωση του 1st Scouting Camp, επισκέφθηκαν την πόλη της Λάρισας 5 Ιταλοί Scouters, οι οποίοι παρακολούθησαν 160 αθλητές να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και να προσπαθούν να διεκδικήσουν μια θέση για ένα εισιτήριο δοκιμαστικού ή ακόμα και μεταγραφής. 2 αθλητές του Ηρακλή Λάρισας, ο ένας πήρε απευθείας μεταγραφή και ο 2ος πήγε για δοκιμαστικό μιας εβδομάδας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες των διοργανώσεων πατήστε εδώ.

DSC_0574.JPG
DSC_0514.JPG
DSC_0399.JPG
bottom of page